Przeciwcukrzycowe monomery epikatechiny z kakao
28 sierpnia 2017, 12:23Związki występujące głównie w kakao - monomery epikatechiny - pomagają komórkom beta trzustki uwalniać więcej insuliny i lepiej reagować na podwyższony poziom glukozy we krwi.
Polscy chemicy pokazali, jak tanio zsyntetyzować lek stosowany w COVID-19
26 marca 2020, 15:12Prof. Bartosz Grzybowski z zespołem pokazał światu, jak z tanich związków, unikając istniejących patentów, wyprodukować lek HCQ stosowany w leczeniu COVID-19. Użył w tym swojego programu Chematica, który jest w stanie wskazać wygodną drogę syntezy dowolnego związku chemicznego.
Karotenoidy - najlepsi przyjaciele ptaków
16 lutego 2009, 23:16Karotenoidy, grupa barwnych związków organicznych spotykanych w wielu gatunkach warzyw i owoców, odgrywają w fizjologii ptaków rolę znacznie istotniejszą niż dotychczas sądzono - udowadniają naukowcy z Uniwersytetu Stanu Arizona.
Woda pitna zanieczyszczona przez szczelinowanie
5 maja 2015, 11:56Analizy, wykonane za pomocą nowej techniki, wykazały obecność w wodzie pitnej substancji używanych podczas szczelinowania hydraulicznego. O wynikach badań poinformowano na łamach najnowszego numeru PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).
Chemikalia z kosmetyków mogą przyspieszać dojrzewanie dziewczynek
5 grudnia 2018, 09:44Dziewczynki, które w łonie matki były wystawione na działanie środków chemicznych powszechnie obecnych w pastach do zębów, kosmetykach, mydłach i innych produktach higieny osobistej, mogą wcześniej dojrzewać.
Obalili jedną z najpopularniejszych hipotez dotyczących zasiedlenia Ameryki
13 października 2021, 10:54Jedna z szeroko akceptowanych hipotez dotyczących pochodzenia mieszkańców Ameryki mówi, że ich przodkami byli przedstawiciele japońskiej kultury Jomon. Najnowsze badania, opublikowane na łamach PaleoAmerica, obalają ten pogląd. Ich autorzy informują, że dane genetyczne oraz badania szkieletów po prostu do niej nie pasują.
Cholesterol z tapicerki
8 września 2010, 08:54Dzieci i nastolatki z wyższym stężeniem we krwi związków perfluorowanych - substancji wykorzystywanych w wodoodpornych tkaninach i tapicerkach oraz zapobiegających przywieraniu pokarmów do naczyń i utensyliów kuchennych – mają podniesiony poziom złego cholesterolu LDL (Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine).
Zapachowy dowód sądowy
25 sierpnia 2016, 06:02Nawet przy krótkim kontakcie składniki perfum są przenoszone z ubrania na ubranie, co oznacza, że można je potencjalnie wykorzystać jako ślad kryminalistyczny, np. w sprawach dotyczących przemocy seksualnej.
Grzybowy sposób na obronę skunksa
7 sierpnia 2019, 12:06Bycie spryskanym wydzieliną gruczołów okołoodbytowych skunksa nie należy do miłych doświadczeń, zwłaszcza że smród może się utrzymywać tygodniami. Okazuje się jednak, że można sobie z tym poradzić z pomocą grzyba. Produkowana przez przedstawiciela rodzaju Tolypocladium perykozyna neutralizuje bowiem cuchnące związki siarki.
Czekolada zapobiegnie chorobom serca?
29 kwietnia 2008, 09:34Czy jedzenie czekolady może zmniejszyć ryzyko chorób serca u kobiet z cukrzycą typu 2.? Naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii w Norwich postanowili to sprawdzić i poprosili, by ochotniczki, które przeszły już menopauzę, codziennie przez rok jadły tabliczkę specjalnej czekolady.